In het digitale tijdperk bestel je tegenwoordig ook je nieuwe wielrenfiets online. Je moet vervolgens zelf nog wel een paar onderdelen monteren. Hoe dat werkt lees in je dit blog.

Canyon is een van de merken die zonder fysieke winkels werkt. Nieuwe Canyon fietsen kunnen alleen gekocht worden via het internet en worden door UPS afgeleverd. Zoals je kon lezen in onze vorige blog over het bestelproces wordt de fiets geleverd in een grote kartonnen doos genaamd de Canyon Bikeguard. Vervolgens moet je zelf nog een paar onderdelen monteren voordat je op je nieuwe wielrenfiets kunt stappen. Een geruststelling: zelfs voor personen met twee linkerhanden is de montage van de Canyon fiets prima te doen met behulp van Youtube tutorials.

De Wielerclub webshop

Bij het uitpakken van de fiets zul je zien dat de meeste onderdelen al gemonteerd zijn aan het Canyon frame. Je hoeft zelf alleen nog de wielen, stuurpen, stuur en het zadel te monteren. Tip: sommige transport onderdelen zijn herbruikbaar, gooi deze dus niet meteen weg!  De blokjes die in de remschijven zitten voorkomen dat de remschijven dicht gaan tijdens transport en kun je ook gebruiken wanneer je de fiets in de auto vervoert. 

Tip: gooi de blokjes die in de remschijven zitten niet weg, deze voorkomen dat de remschijven dicht gaan tijdens transport en kun je ook gebruiken wanneer je de fiets in de auto vervoert. 

Le Soigneur

Het gereedschap dat nodig is voor het monteren van de Canyon is meegeleverd, inclusief montagepasta een hele handige momentsleutel. Voor elk onderdeel staat namelijk in de handleiding hoe strak deze aangedraaid moet worden en dat is met de momentsleutel een eenvoudig karwei.

Aangezien het toch een aankoop is van ruim 2000,= en omdat carbon materiaal vrij kwetsbaar is heb ik er voor gekozen om het instructieboekje op de letter te volgen. Persoonlijk vond ik deze niet altijd even duidelijk en daarnaast iets te uitgebreid. Het advies is dan ook om eerst de montagevideo van Canyon op Youtube te bekijken om een beeld te krijgen van de montage handelingen: 

Een aandachtspunt bij de monteren van de fiets is het plaatsen van de wielen. Voor wielrenners die nieuw zijn met steekassen of schijfremmen kan dit de eerste keer wat onwennig zijn. Mijn advies is om dit gewoon een paar keer te doen, want uiteindelijk zul je zien dat de wielen er maar op 1 manier goed inpassen. Dan is er tenslotte nog de plastic schijf in het achterwiel: deze is gebruikt om de cassette af te stellen en om te voorkomen dat de ketting tussen je cassette en wielen schiet tijdens het vervoer. Deze schijf kun je dus verwijderen, bijvoorbeeld met een schaar of mesje.

Conclusie: de Canyon fiets zelf monteren is een eenvoudige klus. Alle benodigdheden worden meegeleverd. Met behulp van Youtube tutorials en als backup het instructieboekje is je nieuwe Canyon fiets eenvoudig te monteren. Neem er wel even de tijd voor, want vluchtig of onjuist gemonteerde onderdelen kunnen je veel ongemak of een beschadigde fiets opleveren!