Reviews van Wahoo accessoires fietssensoren, hartslagmeters, fietstrainers en fietscomputers.

Wahoo is een van de populaire nieuwkomers op het gebied van fitness producten en fiets accessoires. Het bedrijf, Wahoo Fitness, is opgericht in 2010 en richt zit met hun fitness platform op wielrenners en hardlopers. Wahoo ontwikkelt sensoren, trainingsapparatuur en hardware zoals fietscomputers. In dit blog vind je reviews op basis van onze ervaring met Wahoo producten voor wielrenners.

De Wahoo producten voor wielrenners kun je onderverdelen in: fietssensoren, hartslagmeters, fietstrainers en fietscomputers. Deze zijn allemaal met elkaar te verbinden via het Wahoo platform, maar ook met populaire apps zoals Strava en Zwift. Met de Wahoo producten wordt je wielrenfiets een professioneel trainingsapparaat.


Wahoo fietscomputer review

Wahoo fietscomputers worden ook wel Wahoo ELEMNT producten genoemd. Er zijn verschillende modellen: Wahoo ELEMNT BOLT, Wahoo ELEMNT ROAM, Wahoo ELEMNT Mini. De duurdere modellen hebben meer functies en het is erg persoonlijk welk model het beste is. Wat de Wahoo ELEMNT fietscomputers van andere merken onderscheidt zijn de nieuwe gratis updates die je ontvangt en het gemak waarmee de fietscomputer via de Wahoo ELEMNT app gekoppeld kan worden aan Strava.

Met de functionaliteiten en productverpakking zorgt Wahoo voor een geheel nieuwe ervaring. Een ervaring die ze ook bij team INEOS kennen, het meest innovatie wielerteam uit het peloton dat Wahoo gebruikt voor sensoren en de fietscomputers. De standaard Wahoo ELEMNT BOLT kan bijvoorbeeld je hartslag, temperatuur, rondetijden, Strava segmenten, hoogtemeters en nog veel meer laten zien op het scherm. Maar wat deze fietscomputer zo innovatief maakt is dat je het scherm makkelijk kan aanpassen via de app op je telefoon. Regelmatig komen er ook updates voor de fietscomputer met nieuwe functies. Toch is de prijs van de Wahoo lager dan bijvoorbeeld Garmin Edge of Polar V series, waarschijnlijk de reden dat je steeds meer fietscomputers van Wahoo ziet bij je wielerclub.

Wahoo ELEMNT BOLT kleuren

Wahoo ELEMNT Bolt

– Belangrijkste functies: Met GPS
– Verbinding: draadloos
– Afmetingen: 73,7mm x 45,7mm x 22,1 mm
– Accu: oplaadbaar met usb-kabel
– Levensduur opgeladen batterij: 15 uur
– Voorgeïnstalleerde kaarten van Noord-Amerika, Europa, Azië; Oceanië, Zuid-Amerika en Afrika

Een ander voordeel van Wahoo is dat het naast fietscomputers ook hartslagmeter en sensoren maakt die makkelijk te koppelen zijn. Hiervoor gebruikt je de Wahoo ELEMENT app op je telefoon, waarmee je ook het scherm van je fietscomputer kunt aanpassen.


Wahoo hartslagmeter review

Een onmisbaar accessoire voor wielrenners is natuurlijk de hartslagmeter. Wahoo hartslagmeters worden vaak verkocht in combinatie met Wahoo fietssensoren of fietscomputers, maar kan ook gewoon los gekocht worden. Het grote voordeel van de Wahoo hartslagmeter is de comptabiliteit met de app en de fietscomputer, maar daarnaast is het ook een betrouwbaar en betaalbaar accessoire.

Je kunt de Wahoo TICKR hartslagmeter verbinden met de ELEMNT app. Op die manier kun je tijdens het fietsen je hartslag in de gaten houden en ook je training erop aanpassen. In de meeste trainingsschema’s voor wielrenners zie je hartslagzones, deze kun je makkelijk meten met de Wahoo TICKR. Onze ervaring is erg positief met de hartslagmeter in combinatie met de functie voor gemiddelde hartslag en realtime hartslag op de Wahoo ELEMNT BOLT.

Wahoo TICKR hartslagmeter

• Type: Hartfrequentie meter
• Compatibiliteit: iPhone 4S en en nieuwer), iPad (4e generatie), iPad Mini, iPad Air, iPod Touch (5e generatie), Android apparaten

Wahoo hartslagmeter

De Wahoo TIKR draag je onder je fietsshirt en is makkelijk vast te klikken. De hartslagmeter heeft direct in de gaten wanneer je hem draagt en geeft middels de gekleurde led lichtjes aan dat hij actief is. Vanaf dat moment zie je ook je hartslag op de Wahoo fietscomputer. De band is te verstellen zodat deze voor elke borstomvang geschikt is en het dragen dus geen vervelende ervaring is. Het voordeel van een hartslagmeter om je borst is dat deze veel nauwkeuriger kan meten dan een polshorloge.


Wahoo fietstrainers review

Wahoo KICKR Snap

De Wahoo Kickr Snap is een fietstrainer voor indoor training. Je kunt je eigen wielrenfiets makkelijk monteren in deze fietstrainer zodat jij binnenshuis je kilometers kan maken. Ook bij dit product van Wahoo is de gebruiksvriendelijkheid, de ervaring en de kwaliteit van het product weer uitstekend. Net als bij de andere Wahoo producten is ook deze fietstrainer te koppelen aan de Wahoo app. Hierdoor kun je de weerstand instellen via je smartphone, tablet of computer.

Wahoo KICKR fietstrainer

Wahoo KICKR fietstrainer

De KICKR SNAP is eenvoudig in gebruik. Dankzij de handige klem en draaiknop bij het vliegwiel kun je je fiets makkelijk installeren en de rol van de trainer afstellen. Dankzij een uniek vliegwiel wordt een versnelling of vertraging die je ook buiten ervaart perfect nagebootst.

Indoor fietstrainers zijn niet bepaald nieuw, maar het comfort en de digitale ervaring die de nieuwste modellen bieden zijn wel erg vernieuwend. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker trainingsritten op Strava die met Zwift gereden zijn. Je combineert de Wahoo fietstrainer dan met een beeldscherm waarop de trainingsrit te zien is. Je vrienden kunnen ook in deze rit meerijden en ervaren dezelfde weerstand, klimpercentages en gemiddelde snelheden. Wielrennen wordt op deze manier een hele andere ervaring en is ook in de koude dagen steeds toegankelijker.


Wahoo fiets sensoren review

Als laatste hebben we nog de sensoren van Wahoo getest die gekoppeld kunnen worden aan de fietstrainer- en computer. De twee standaard sensoren die in bundels worden verkocht zijn de Wahoo speed sensor en de cadence sensor. Hiermee kun je nauwkeurig de kadans en snelheid meten, om je training nog verder te optimaliseren. We vallen in herhaling, maar beide producten zijn heel eenvoudig te gebruiken en te koppelen met de Wahoo app.

Wahoo speed & cadence

Wahoo fiets sensoren om snelheid en kadans te meten. Compatibel met alle Wahoo accesoires, app en hardware.

Wahoo fiets sensoren

Wahoo product review – Maarten K.

In de winter van 2017 heb ik een KICKR Snap aangeschaft om mijn eerste stappen te zetten in het indoor trainen. Het eerste jaar heb ik Zwift gebruikt, maar omdat ik voornamelijk de trainingsplannen gebruikte ben ik daarna overgeschakeld op The Sufferfest. Voor intervaltraining is het handig om ERG mode te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de trainer automatisch de weerstand aanpast en je niet hoeft te schakelen. De KICKR Snap kan heel snel de weerstand aanpassen waardoor ERG mode goed werkt.

Verbinding maken met de KICKR Snap kan via bluetooth of ANT+. Zelf gebruik ik altijd bluetooth, dat zorgt voor een stabiele verbinding in combinatie met mijn laptop.
Als je een Wahoo fietscomputer hebt, kun je hiermee ook de KICKR aansturen. Je kan GPS-routes inladen waarbij de KICKR automatisch de weerstand aanpast op basis het profiel van de rit, of je kunt zelf het vermogen instellen.

Een wheel-on trainer leek mij ideaal als start op binnen te trainen. Enerzijds omwille van de lagere prijs vergeleken met direct-drive trainers (die zaten destijds nog ruim boven de 1000 euro), anderzijds omwille van het gemak om je fiets snel van de trainer te kunnen halen en buiten te fietsen. Dat laatste valt in de praktijk echter tegen. Het is namelijk aan te raden om een speciale trainingsband te gebruiken die beter contact maakt met de rol en het wrijvingsgeluid beperkt. Zo’n indoorband heeft geen profiel en is gemaakt van harder rubber. Er zit dus niets anders op dan telkens je band te wisselen of een apart achterwiel te kopen voor je trainerband.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden als je de KICKR Snap veel gaat gebruiken is de kalibratie. Bij een wheel-on trainer zijn er verschillende factoren die de nauwkeurigheid van de vermogensmeting beïnvloeden: bandenspanning, omgevingstemperatuur en hoeveelheid druk van de rol tegen de band. Daarom is het belangrijk om regelmatig een spindown uit te voeren via de Wahoo app. Wahoo adviseert om dit voor elk gebruik te doen na een opwarming van 10 minuten. Hoewel zo’n spindown niet lang duurt, vind ik het toch vervelend om dit telkens te moeten doen voordat je aan een training kan beginnen. Daarom heb ik een stukje tape aangebracht op de draaiknop zodat de rol altijd even hard wordt aangespannen. Als je er dan voor zorgt dat de band altijd even hard opgepompt is, hoeft je niet zo vaak te kalibreren.

In twee en een half jaar tijd heb ik twee KICKR Snap toestellen gehad die na een tijd defecten begonnen te vertonen. De trainer was wel nog bruikbaar, maar het vliegwiel maakte een vervelend lawaai. Wahoo heeft telkens binnen een week een nieuw exemplaar opgestuurd. Het is dus aan te raden om een smart trainer, van eender welk merk, bij een lokale dealer te kopen of een webshop met een goede klantendienst.

Als je van plan bent om veel binnen te trainen zou ik met het huidige aanbod van mid-range direct-drive trainers (Wahoo KICKR Core, Elite Suito…) wel even overwegen om wat extra te investeren in zo’n type toestel. Als je de kosten van een extra trainingswiel en speciale indoorband in overweging neemt, komt de rekening uiteindelijk ongeveer hetzelfde uit.


Wahoo producten – factsheets