Utrecht wielrennen

Wielrennen rondom Utrecht

De regio Utrecht is perfect voor wielrenners die van afwisseling houden. Klimmen op de Utrechtse Heuvelrug, genieten langs de Vecht en Loosdrechtse plassen, bospaden rondom Hilversum, of kilometers maken op de Lekdijk. Het goed aangelegde (snel)fietspaden netwerk zorgt er ook nog eens voor dat je zo de binnenstad uit bent. Hieronder vind je een paar mooie routes voor alle uitvalshoeken:

De Vecht en Loosdrechtse plassen

Zodra je bij Zuilen de stad uit fietst kom je gelijk de Vecht tegen. Al slingerend naar boven kun je helemaal doorfietsen tot aan Muiden/Amsterdam. Voor een mooie fietstocht van 50 km sla je halverwege rechtsaf bij de Loosdrechtse plassen. Je kunt er omheen of binnendoor via Oud-Loosdrecht. Als je 90/100 km wil fietsen kun je ook door fietsen naar het Ijmeer en via de Gooistreek weer richting Utrecht.

Rondje Loosdrechtse plassen vanuit Utrecht

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is niet alleen goed voor je hoogtemeters, maar biedt ook fantastische landschappen en een bosrijke omgeving. Het is natuurlijk niet te vergelijken met Limburg, maar onderschat de klimmetjes van de Ruiterberg en de Amerongse Berg zeker niet.

Vanuit Utrecht kun je het makkelijkst naar Utrechtse Heuvelrug fietsen door via de Koningsweg de stad uit te gaan. Vervolgens kiezen wij meestal voor een van deze opties:

  • 40 km: Bunnik/Zeist/Austerlitz/Doorn/Driebergen/Utrecht. Een ronde waarbij je lekker door de bossen fietst. In Doorn kun je besluiten of je wel of niet de Ruiterberg en Hoogstraat beklimt.
  • 75 km: Werkhoven/Doorn/Leersum/Amerongen/Wijk bij Duurstede/’t Goy/Utrecht. Deze ronde staat ook wel bekend als Rondje Ledig Erf, genoemd naar de groep fietsers die elke zondag om 13:00 vertrekt vanaf het Ledig Erf om deze ronde te fietsen. Een prachtige route via de dijk en de Amerongse berg.

Lekdijk en natuur in Zuid-Holland

Van Wijk bij Duurstede tot voorbij Schoonhoven kun je prachtig over de Lekdijk fietsen (bij voorkeur met wind mee) en genieten van de uiterwaarden, natuur en schepen die voorbij varen. Een echte aanrader is het om de brug bij Vianen over te steken en een ronde te fietsen in Zuid-Holland. Via het Merwedekanaal, de Linge en de Diefdijk fiets je langs prachtige wateren en natuurgebieden. Leerdam is een leuk dorpje voor een koffiepauze.

Rondje Zuid-Holland langs het Merwedekanaal en de Linge

Gooistreek en Lage- Hooge Vuursche

Ten Noorden van Utrecht liggen de Lage- en Hooge Vuursche en de Gooistreek. Dit gebied is heel populair bij fietsers en wandelaars en kent ook veel gravelpaden in de bossen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een route over de weg uit te stippelen, maar soms is een middagje over de gravel paden ook een welkome afwisseling zoals met onderstaande route:

Noord Utrecht, met 20km gravel paden