Elk jaar trekken duizenden wielrenners eropuit om de indrukwekkende bergen in de Alpen, Pyrenee├źn, Tirol of de Dolomieten te trotseren. Wij hebben een samenstelling gemaakt van 5 prachtige beklimmingen waarbij je tot het uiterste moet gaan om boven te komen, maar die je nooit meer zult vergeten.

1. Col du Galibier

Deze col is met 1901 hoogtemeters en een lengte van 35 km een van de moeilijkste beklimmingen in Europa. Het is dan ook niet verassend dat deze regelmatig wordt opgenomen in de Tour de France, waardoor menig renner hier op grote achterstand is gereden.

Voor de amateur wielrenner is het echter een heerlijke klim, die enige training vereist, maar eenmaal boven weet je weer waarom wielrennen je zo gelukkig maakt. Wat maakte deze klim de moeite waard; je gaat helemaal kapot maar moet toch door, het weer op de top is slecht maar stoppen helpt niet, en je vergt echt het uiterste van je lichaam. Dat is wielrennen!

Hoogteprofiel beklimming Col du Galibier
Bron: www.klimtijd.nl

2. Stelvio

De Stelvio is absoluut een van de meest indrukwekkende en uitdagende beklimmingen. Het aanzicht van de haarspeldbochten naar de top geeft iedere wielrenner kippenvel. Eenmaal bovengekomen is het uitzicht adembenemend.

Uitzicht vanaf de Stelvio
Uitzicht vanaf de Stelvio

De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8% en telt maar liefst 48 haarspeldbochten! Overschat jezelf echter niet na een paar kilometer, het lastigst zijn de laatste 7 kilometers vanaf Sotto Stelvio. Je kunt vanaf hier de col zien liggen, maar de laatste haarspeldbochten van de Stelvio zijn steil en zeer pijnlijk na een lange klim. Bovenop de Col is vind je genoeg horeca om lekker na te genieten van je prestatie, vergeet ook niet om een foto te maken op het erepodium!

Hoogteprofiel beklimming Stelvio
Bron: www.klimtijd.nl

3. Col de la Croix de Fer

We hebben er al eerder over geschreven, de Col de la Croix de Fer is een van onze favoriete fiets bestemmingen. Na een uur klimmen door de bossen kom je boven de bomengrens uit en kijk je over een prachtig stuwmeer en Alpenweilanden. Vervolgens kun je nog een uur genieten van prachtige uitzichten en het heerlijke Alpenleven met koeien en chalets.

Croix de Fer

4. Mont Ventoux

De Mont Ventoux, aka de Kale Berg, is samen met de Alpe D’Huez waarschijnlijk de meest gefietste uitdaging van Frankrijk. Veel wielrenners willen deze klim graag aan hun palmares toevoegen; niet omdat het zo lekker fietsen is, maar omdat het een enorme strijd is om de beklimming van 21 km met succes achter je te laten. De Ventoux is de hoogste berg in de omgeving en het waait er gegarandeerd hard. Het is een aanrader om wat research te doen over het klimprofiel, de rustpunten en de weersverwachtingen.

Afbeeldingsresultaat voor mont ventoux

5. Col de Bonette

Een wat minder bekende beklimming, maar door veel wielrenners verkozen tot favoriete beklimming. De Col de Bonette is een van de hoogste cols van Europa en loopt dwars door het Nationale Parc van de Mercantour. Wat het fietsen van eigenlijk alle 5 beklimmingen zo fantastisch maakt is het uitzicht wanneer je zit te zwoegen op je fiets. Je kijkt letterlijk uit over de wereld en je fietst in absolute rust.

Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg’.

Bram Tankink