Etappe: Huez- Croix de Fer.

Zonder meer een van de mooiste tochten die je als wielrenner in Europa kunt maken. Het gevoel van trots, genot en voldoening wanneer je het stuwmeer achter je gelaten hebt en langzaam de bomengrens passeert is werkelijk onbetaalbaar. Met ruim 20 km is de Croix de Fer een van de langste en zwaarste beklimmingen in de Alpen, maar met een beetje voorbereiding is hij goed te doen.

De Col de La Croix de Fer is een bergpas in de Franse Alpen op maarliefst 2067m hoogte. Je kunt deze beklimmen vanuit het dorp Saint-Jean-de-Maurienne, maar wanneer je in Huez of Bourg D’Oisans overnacht start je bij Lac du Verney bij Allemont. Bereid je voor op een 27 km lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%.

Afhankelijk van je vorm en je conditie kun je ervoor kiezen om de etappe af te sluiten met de beruchte Alp d’Huez. Dit is in principe goed te combineren omdat je ook eerst de volle 27 km weer moet afdalen zodat je even op adem kunt komen. Mocht je toch al flink in het rood hebben gefietst op de Croix de Fer, dan kun je altijd nog de bus naar boven nemen vanuit Bourg d’Oisans, busstop Avenue Dr Louis Fauré.

Om je goed voor te bereiden op de Col de La Croix de Fer kun je onderstaande video bekijken, met tips en een timelaps van de beklimming: