De meesten van ons genieten na een training of tourtocht van een biertje met hun fietsvrienden of springen thuis snel onder de douche, vervolgens schiet de verzorging van de fiets er meestal bij in. Het resultaat? Je stapt een paar dagen later op een smerige fiets en je ketting zit vol met troep. Wanneer je jezelf aanwent na elke rit je fiets een korte schoonmaakbeurt te geven zal je materiaal (ketting, derailleur, lak) veel langer meegaan en heb jij meer plezier van je schone fiets! Bovendien staat het ook gewoon veel mooier.

10 minuten fiets schoonmaak:

Stap 1: vul een flinke emmer met schoonmaakmiddel. Je kunt hiervoor een speciaal fietsschoonmaakmiddel gebruiken of een willekeurig huismerk van de supermarkt.

Stap 2: zet je ketting op het buitenblad en spuit ontvetter op de ketting. Zorg je ervoor dat de ontvetter goed over de hele ketting verdeeld raakt.

Stap 3: reinig eerst je stuur en zadel met een grote spons en je sopje. Zorg ervoor dat er geen modder en ander vuil onder je zadel blijft zitten. Zet vervolgens de rest van je frame goed in het sop en werk hierbij van boven naar beneden. Let goed op de onderkant van de frame en trapas, welke meestal vol met modder zit.

Stap 4: haal je voorwiel en achterwiel eruit en maak de velgen en spaken goed schoon. Met name het gedeelte waar de remblokjes de fietsvelg raken wil je niet dat er nog vuil blijft plakken. Door de ketting ontvetter zal het meeste vuil van je cassette inmiddels losweken, maak deze goed schoon en zorg ervoor dat er geen oud vet of afval tussen de tandwielen blijft zitten.

Stap 5: het smerigste deel van je fiets, de binnenkant van de voor- en achtervork. Nu je wielen eruit zijn kun je goed bij al het vuil en modder dat hier opgespat is tijdens het fietsen. Sla ook het schoonmaken van de remblokjes niet over!

Stap 6: plaats de wielen terug in je racefiets en plaats je fiets op een standaard wanneer mogelijk, het is tijd voor de ketting schoonmaak. Door de ontvetter is ook hier het meeste vuil inmiddels losgeweekt. Pak nu je grote spons en sopje er weer bij en laat de ketting door de natte spons draaien, je zult direct het verschil zien! Doe hetzelfde blijf de kettingbladen en kleine tandwieltjes van je derailleur om ook daar oud vet te verwijderen.

Het allerfijnste is om een special kettingreiniger aan te schaffen zodat de borsteltjes echt tussen de schakels gaan.

Stap 7: spuit je racefiets schoon met een tuinslang.

 

Note: het gebruiken van WD40, de beste kettingolie, spray en wanneer je ketting invetten blijft onderwerp gesprek bij de meeste fietsliefhebbers. Hierover meer in de volgende fietstip blog.