Door Erik Gruijters

Deze zomer waren we met het gezin op vakantie in Frankrijk en kwamen we per toeval terecht in de Vogezen, op de mooie flowercamping La Stenoile***, 15 minuten van Gérardmer: een klein toeristen stadje aan de oevers van een bergmeertje.

Deze camping lag op een heuvel en is gelegen tussen de bossen. Een leuke camping voor gezinnen, maar ook voor stellen of vrienden. Goed sanitair, eet gelegenheid en een verwarmd zwembad.

Fietsvakantie Vogezen

Ten zuiden van Gérardmer zijn genoeg cols te beklimmen. De Grand Ballons en de mytische Planche des Belles Filles staan hier bovenaan de lijstjes, maar lagen voor mij te ver weg. Ik was wel benieuwd welke beklimmingen hier te vinden waren, want als je in Gérardmer bent – wat in een dal ligt – dan zie je aan alle kanten de heuvels liggen.

Ik heb een drietal mooie ritten gereden, om de dag, zodat er ook genoeg tijd voor ontspanning is en het gezin. Ik reed met de auto door bossen over onverharde wegen, naar beneden naar Gérardmer, om vanuit hier te starten op de fiets.

Col de la Schlucht
Mijn eerste ritje hier reed ik vanuit Gérardmer over Col de la Schlucht (Duitsvoor bergkloof). Ik kende deze beklimming niet, maar deze col van 2categorie zat al tien keer in de Tour de France.
Als laatste in 2014 , toen het peloton de 9de etappe fietste van Gérardmer naar Mulhouse. Voeckler kwam toen als eerste boven op de top van deze col.
De cijfers van Col de la Schlucht: 3.5% gemiddeld, 6.9% max en een lengte van 13.5km. De stijgingspercentages stellen natuurlijk niet veel voor, dus een lekkere klim, die geleidelijk naar boven gaat. Zo kun je rustig inkomen. Je start op 600m hoogte vanuit Gérardmer en je komt uiteindelijk boven op 1139m.  
Hier zie je dan ook aan de skiliften en rodelbanen dat het in de winter een geliefde wintersport bestemming is. Vanuit de Schlucht kun je nog verder omhoog, richting de top van Hohneck die op 1364 meter ligt en daarmee de derde hoogste berg is in de Vogezen. Via zeven haarspeldbochten ga je over de beroemde Routede Crêtes en kom je boven (12%) bij een berghut met restaurant, waar je een 360graden panorama hebt over de omgeving. De moeite waard dus om door te fietsen en even tot rust te komen. Hier kom je overigens alleen maar enkele fietsers en veel wandelaars tegen. Het overige verkeer is de gehele beklimming rustig, af en toe een auto of motor.

Fietsvakantie Vogezen
Col de la Schlucht – Vogezen
Fietsvakantie Vogezen
Restaurant bovenop de Schlucht
Fietsvakantie Vogezen
Rodelbaan 

Bovenop de top van de Hohneck was het toen de fiets omdraaien en lekker afdalen. Want dat voelt als een beloning, wanneer je bijna 20km hebt geklommen, om dan net zolang te kunnen afdalen. Goede, overzichtelijke wegen, dus je bent zo weer in Gérardmer. Dit was een ritje van ruim 40km binnen de twee uur gereden.

https://www.strava.com/activities/674595133 

Col du Brabant
Mijn tweede rit hier ging richting het zuiden en ik had een toepasselijke col gevonden: Col du Brabant. Als Brabander was dit dus een must om hier overheen te fietsen! Het zou weer een ritje worden over voor mij onbekende wegen en beklimmingen.
Wederom vanuit Gérardmer, kwam ik op de beklimming Col de la Grosse Pierre. De cijfers: 3.5% gemiddeld, 7.2% max en een lengte van 8.7km. Halverwege zit er nog een kleine daling in. Je komt hier boven op 955m, dus je klimt ruim 300meter. Op de top daal je af naar het dorpje La Bresse en hier sla je af naar Col du Brabant. Met een aantal bochten en mooie uitzichten kom je hier boven op een hoogte van 876m. Deze col heeft een lengte van 3.9km en een gemiddelde stijging van 6.3%. Een pittige klim dus. Op de top kun je wat drinken, ik besloot om een mooie boodschap achter te laten in het boek van het kapelletje daar. Bovenop kun je doorrijden en via de andere kant afdalen. Het is een smallere weg en je gaat hard naar beneden. Uiteindelijk kom je weer terug in La Bresse. Zo beklim je dan weer de andere kant van de Grosse Pierre en daal je die uiteindelijk weer af tot in Gérardmer. Drie beklimmingen en afdalingen op nog geen 40km in ruim 2 uur tijd. 

https://www.strava.com/activities/675777081  

Fietsvakantie Vogezen
Fietsvakantie Vogezen
Uitzicht op la Bresse vanaf Col du Brabant

Hohneck
Voor de derde rit had ik weer een mooie berg gevonden om te beklimmen, namelijk de Kaysersberg of Kastelberg. Deze lag achter Col de la Schlucht en de Hohneck, die ik al eerder had bedwongen.  Maar dit was zo een mooie opwarmer en deze beklimmingen fietsten lekker. Op naar de Kaysersberg dus. Als je al weet hoe een beklimming gaat, kun je die beter indelen en dit resulteerde ook in een paar PR’s op Strava.
Bovenop de Hohneck reed ik een stuk door en zou ik linksaf moeten afslaan en zo de Kastelberg gaan beklimmen. Echter op het moment suprême bleek dit een onverhard en voornamelijk wandelpad te zijn. Jammer, ik had hier natuurlijk niet op gerekend en aangezien doorrijden en zien waar je uitkomt ook geen optie was ben ik maar omgedraaid en terug gefietst naar Gérardmer. Als toetje nog snel de Col de Martimpré op gefietst (796m) Wel weer 1100 hoogtemeters overwonnen over 44km en genoten van de ver gezichten!

https://www.strava.com/activities/679303746

Fietsvakantie Vogezen
Fietsvakantie Vogezen
Uitzicht vanaf Hohneck
Fietsvakantie Vogezen
Uitzicht vanaf Schlucht


Conclusie

Fietsen in de Vogezen is mooi en zeer goed te doen, ook al ben je geen klimmer.De beklimmingen kun je zien als heuvelritten en zijn niet heel stijl. In de winter is dit een wintersportgebied, dus je komt hoog genoeg om te genieten van het fantastische uitzicht.
Het weer in de zomer was goed, maar in een omgeving met veel bossen en bergen, koelt het ’s nachts sneller af en kan het weer ook wat onvoorspelbaar zijn. Ga daarom altijd goed voorbereid op pad met de juiste fietskleding!

Camping:
Flower camping la steniole ***
1bis Le Haut Rain, 88640 Granges-sur-Vologne, Frankrijk
https://www.steniole.com 

Fietsvakantie Vogezen