Het is een veelgestelde vraag: welk type schoenplaatjes moet ik hebben en hoe moet ik ze monteren? Meestal wordt er gekozen voor de gekleurde schoenplaatjes van Shimano voor SPD schoenen. In deze blog lees je wat het verschil is tussen de gele, blauwe en rode schoenplaatjes. Met een shimano schoenplaatjes afstelmal kun je de schoenplaatjes makkelijk en snel monteren.

Klik hier om direct schoenplaatjes te bestellen bij bol.com: morgen in huis!

Shimano schoenplaatjes kleuren rood blauw geel
De verschillende Shimano schoenplaatjes

Shimano schoenplaatjes: welke kleur?

De gele schoenplaatjes van Shimano, SM-SH11, zijn het meest favoriet in het amateur peloton. Dit komt vooral omdat deze vaak standaard worden meegeleverd met Shimano schoenen en als het standaard model gezien kunnen worden. De gele schoenplaatjes zorgen voor de meeste speling, de minste belasting voor je knieĆ«n, maar ook het minste efficiency. Het grote voordeel is dat je met de gele schoenplaatjes het minste kans op (knie)blessures hebt, wat ze daarmee zeer geschikt maakt voor beginnende fietsers.

De rode schoenplaatjes, SM-SH10, is ontwikkeld voor fietsen die hun afstellingen nauwkeuriger willen maken. Door deze zeer nauwkeurig af te stellen kun je je kracht efficiƫnter overbrengen op de pedalen, je schoen zit namelijk vast in de pedalen zonder speling. Voor de ervaren fietser een goede keuzer, maar wees gewaarschuwd dat blessures op de loer liggen bij een onnauwkeurige afstelling van de rode Shimano schoenplaatjes!

Tenslotte de nieuwste schoenplaatjes van Shimano, de blauwe SM-H12. Dit is een tussen model van de gele en rode schoenplaatjes. Bij dit type heeft de achterkant van de voet wel enige speling, maar in tegenstelling tot de gele plaatjes zit de neus van de schoen vast in het pedaal.


Shimano montage pasta

Monteren schoenplaatjes

Voor het monteren van de schoenplaatjes heb je een inbussleutel en montage pasta nodig, deze bestel je eenvoudig online:


Schoenplaatjes afstellen – tips bij klachten aan knie

Type pijnAanpassing
Voorkant van de knieZadel naar boven of naar achteren
Achterkant van de knieZadel naar beneden of naar voren
Buitenkant van de knieSchoen verder naar binnen (schoenplaatje naar buiten)
Binnenkant van de knieSchoen verder naar buiten (schoenplaatje naar binnen)
AchillespeesVoet naar voren, schoenplaatje naar achteren