Nu de wintertijd is ingegaan, worden de dagen korter en maakt de zon langzaam plaats voor meer wind en regen. (je zou het anders nu nog niet zeggen met bijna 20 graden in November!). Dit betekent dat je je fiets en ketting extra goed moet onderhouden om hoge kosten bij de fietsenmaker te voorkomen.

Hersft- en winterweer
In de zomer kun je makkelijk een aantal ritten met de fiets rijden, zonder al te veel onderhoud te plegen. In de herfst en de winter zal je toch wat vaker je fiets moeten schoonmaken, om nog lang van je fiets te kunnen genieten en te zorgen dat je ook soepel blijft rondrijden.
De mountainbike of de cyclocrosser wordt nu ook weer uit het vet gehaald, om de wintertrainingen in de bossen te vervolgen. Ook kun je ieder weekend een MTB tocht rijden in je omgeving of een in opkomst zijnde fenomeen: de nightrides.

Je kent vast wel dat moment, dat je moe maar voldaan weer terugkomt van een MTB tocht of trainingsrit op zondagochtend door het bos en je fiets van boven tot onder met modder bedekt is.
Dan hebben we hier dé onderhoudstip voor je, wat zorgt voor een gemakkelijke en snelle poestbeurt.

Afspuiten en wassen

Om te beginnen spuit je al de modder, zand en grove vuil van je fiets af met een tuinslang. Hierna pak je een fles bikewash en spuit het hele frame en aandrijving in met deze bikewash. Vervolgens laat je dit intrekken en kun je zelf een warme douche nemen!
Als je weer gesoigneerd bent, pak je wederom de tuinslang en spuit je je fiets af. Je zult zien dat al het vuil van je fiets verdwijnt. De meeste bikewash middelen zijn ook geschikt voor carbonframes.
Je kunt hierna ook kiezen om je fiets weer van een extra laag bescherming te voorzien met een wax of bikeshine middel.

Vergeet de ketting niet
Tot slot droog je met een doek je fiets af en pak je een flesje kettingolie voor de extremere weersomstandigheden. Je smeert je ketting goed in en draait de ketting een keer of vier rond, waardoor de olie doordringt tot de bussen en pennen van de ketting. Laat de olie ook even intrekken en pak na 10-15 minuten een oude doek om de overtollige olie van je ketting af te nemen.

Dat was het al en je fiets kan weer schoon de schuur in en blijft zo in optimale conditie voor een volgende rit.

Producten

Zelf hebben wij dit jaar kennis gemaakt met het merk ProGold, dat meerdere schoonmaakartikelen heeft. De Bikewash beviel ons erg goed en is ook niet duur. Daarom hieronder een overzichtje van producten die je eens zou kunnen proberen:

  • ProGold Xtreme 250ml kettingolie € 15,95
  • ProGold Prolink 250ml kettingolie € 9,95
  • ProGold Bike Wash 500ml € 12,95
  • ProGold Bike Wash + Degreaser 500 ml € 17,95
  • ProGold Bike Shine 500ml € 19,95

BusyBee Bike Products is exclusief de distributeur in de Benelux voor ProGold onderhoudsmiddelen. Via de betere fietsspeciaalzaak is ProGold verkrijgbaar. Kijk op de dealer pagina, waar bij jou in de buurt een ProGold verkooppunt zit.
Andere merken die ze voeren zijn Bikeshield, RAVEMEN en OKO Magic Milk.