Het najaar is begonnen en dat betekent voor veel wielrenners onder ons dat de wielrenfiets weer opgeborgen wordt. Een bekend probleem, dat zich jaarlijks herhaalt. Je bent in het voorjaar begonnen met fietsen en in de loop van het jaar is het steeds beter gegaan. Net als de temperatuur buiten schoten de gemiddeldes op Strava omhoog, stroomden de gouden medailles binnen op je favoriete segmenten en misschien heb je aan het eind van de zomer zelfs een klimmetje in het buitenland meegepakt. Maar dan wordt het november en veel te koud voor je Sunweb of Sky team jersey en je denkt eraan om je fiets maar weer op zolder te zetten. Dan maar een abonnement bij de sportschool om enigszins fit te blijven.

Een goed alternatief is het aanschaffen van de juiste wielerkleding voor de herfst en winter. Met een goede outfit kun prima doorfietsen totdat de winter echt begint en dat levert ontzettend veel extra fietsplezier op. De herfst zorgt voor prachtige natuur, rustige fietspaden en je hoeft je niet druk te maken of het overdag te warm is in de zon. Maar wat is dan juiste wielerkleding voor het najaar?

1. Onderlaag – base layer
Onmisbaar voor een goede fiets outfit is een ondershirt dat de warmte van je lichaam vasthoudt en ook zorgt voor een goede zweetafvoer. Met slecht – of helemaal geen – ondershirt ben je na een halfuur kletsnat en zul je het na een tijd ook koud krijgen. Ondershirts zijn te vinden in praktisch elke fietswinkel of fietswebshop zoals Mantel, Futurumshop, Rose etc. Een relatief kleine investering die het fietsen in het najaar een stuk aangenamer maakt.

2. Fietsjack / windstopper
Een ander essentieel item voor de koude fietsdagen is een goed fietsjack, windstopper of regenjack. Wanneer de temperatuur onder de 12 graden komt volstaan arm- en beenwarmers niet maakt het hebben van een fijn jack een groot verschil. Deze zijn er in vele verschillende soorten en elke type heeft zo zijn voor- en nadelen. Het ligt uiteraard aan je budget en voorkeuren welk jack het beste is, maar het is goed om je bewust te zijn van de eigenschappen van een fietsjack. Let er bijvoorbeeld op in welke mate een jack water- en winddicht is. Een fietsjack dat na 3 minuten regen al doorweekt is hoeft niet perse een probleem te zijn als je het combineert met een regenjack, maar een goede Castelli die zowel regen- als winddicht is levert aanzienlijk meer comfort op. Helaas is dat ook terug te zien in je portemonnee. Tenslotte: een van de meest belangrijke eigenschappen is dat het jack goed ventileert; wanneer dit niet zo is wordt je lichaamswarmte en zweet niet goed afgevoerd en voel je je al snel heel klam en bezweet.

Een selectie van de redactie:

  • BTWIN FIETSJACK ROADC 500 – €69,00
  • Futurum 4 Seasons – €149,99
  • CASTELLI PERFETTO FIETSSHIRT €190,-

Promo van het Futurum 4 Seasons jack (niet gesponsord) – post gaat verder onder de video:

3. Lange fietsbroek
Fietsen met een korte broek is uiteraard niet te doen en bovenal heel slecht voor je spieren. Een lange fietsbroek is dus een must have in je wielerkleding collectie. Net als bij fietsbroeken voor de zomer heb je deze met- en zonder bretels en met verschillende soorten zeem types. Let er wel op dat het materiaal van je fietsbroek niet te dun is, want dan heb je nog steeds weinig aan een lange variant. Wanneer je besluit om ook in de winter te gaan fietsen wanneer de temperaturen echt rond het vriespunt komen is een combinatie van een korte fietsbroek met zeem en een lange broek zonder zeem aan te raden.

4. Overschoenen
Veel wielrenschoenen zijn goed geventileerd om te voorkomen dat je gigantische zweetvoeten krijgt tijdens het fietsen. Het enige nadeel is dat ze bij de koudere fietstochten ook weinig warmte vasthouden. Daarnaast heb je binnen 2 minuten natte sokken wanneer het regent. Een heel prettige en ook relatief goedkope oplossing is de overschoen voor je fietsschoenen. Dit is een soort waterdichte sok die je over je schoenen trekt (vandaar de naam) en die over het algemeen zorgt voor lekker warme voeten. Let er wel goed op of de onderkant dicht is, want een open onderkant in combinatie met een ventilatiegat onder je schoen levert alsnog natte sokken op.

5. Helm muts of koerspetje
Een product dat minder in de schijnwerpers staat, maar minstens zo veel plezier oplevert, is de muts voor onder je helm. Als je met 5 graden boven nul gaat fietsen met enkel een helm krijg je gegarandeerd koude oren. Daarom doe je er verstandig aan om een lekker warme muts of koerspet voor onder je helm te dragen.

6. Winter fiets handschoenen
Tenslotte heb je alleen nog handschoenen nodig die winter proof zijn. Let hierbij op het materiaal en kijk of de handsschoenen waterafstotend en ventilerend zijn. Wat ons betreft geen kledingstuk waar je een kapitaal aan hoeft uit te geven, maar het is wel fijn als ze minstens je handen warm houden.

Veel fietsplezier in de komende maanden en vergeet vooral niet je mooie najaarsfoto’s te delen met ons Twitteraccount https://twitter.com/wielerblog!

 

Le Soigneur