Gravelbikes, gravelrides, gravel events; je hoort steeds vaker over deze trend, maar wat houdt deze combinatie van wegrennen en mountainbiken precies in?

De fiets:

Kort samengevat is een gravelbike een racefiets die geschikt is voor het fietsen op onverharde wegen en bossen. Qua model lijkt een gravelbike dan ook op een gewone racefiets, maar het zit hem in de technische onderdelen die de fiets ook geschikt maakt voor gravel routes. Sleutelwoorden: comfort en snelheid.

Ten eerste zijn de banden een stuk breder dan de standaard 17c banden van je racefiets. Hiermee heb je meer grip en geen last van wegspringende steentjes. Daarnaast is ook het frame iets meer aangepast op comfort en hobbelige wegen, je zit hierdoor een stuk rechter op je fiets wat ook weer meer grip op levert. In de winkel of webshops zie je dit terug in de geometrie van de fiets (let op de voorvork/achtervork en driehoeksverhouding van de fiets).

Tenslotte zal een goede gravelbike altijd afgemonteerd zijn met schijfremmen. Dit heeft alles te maken met het vuil en (het gebrek aan) grip van je blokjesremmen die na een beetje modder niet meer remmen.

Events en routes:

Gravelrides zijn nog lang niet zo populair als wegraces of tourtochten, maar toch verschijnen er regelmatig aankondigingen van events of wedstrijden. Op https://www.gravelrides.cc/ vind je een overzicht van gravelroutes door Nederland die je op elk moment zelf kan fietsen.Op https://gravelmap.com/ kun je zoeken naar gravelstroken bij jou in de buurt om te oefenen. Op basis van deze map is de NTFU zelfs bezig om een heus Gravel Route Netwerk op te zetten! Zodra hierover meer bekend is houden wij je uiteraard op de hoogte.